sâmbătă, 2 februarie 2008

Arta de a "vedea" si de a critica constructiv o fotografie - BadorGood




Cand criticati o fotografie incercati sa adoptati un ton prietenos insa corect. Obiectul criticii dvs. este acela de a-i sugera/arata autorului cum sa-si imbunatateasca exprimarea artistica, tehnica, compozitia. Fotograful are nevoie de feedback pozitiv pentru a sti cea facut corect, insa totodata explicat in mod clar unde sunt punctele slabe, puncte care trebuie imbunatatite. Ca principiu, cand se indica o problema este bine sa se sugereze si o solutie.


Judecarea unei fotografii este o experienta foarte subiectiva. Oarecum fortat, exista totusi cateva probleme care pot fi evaluate obiectiv (cum ar fi claritatea, focusul, expunerea, detalii in alb si in negru, compozitii inestetice).


In general o fotografie trebuie sa fie corect expusa si sa nu fie "out of focus". Tot in general, subiectul trebuie sa fie clar,usor de observat, fotografia sa contina o gama cat mai completa detonuri de la zonele cele mai luminoase la cele mai intunecoase. Desigur intr-o fotografie poate sa predomine negrul sau albul (lowkey sau high key) sau poate sa aiba mai multe tonuri intermediare. Zona de profunzime a unei fotografii poate sa fie mai mica sau mai mare. Aceste reguli pot fi incalcate, dar aceasta incalcare a regulilor trebuie facuta vizibil, in sprijinul unui subiect sau al unei idei. Unui avizat ii este foarte usor sa sesizeze cand regulile au fost incalcate intentionat si cu folos, sau fotografia sufera la capitolele descrise mai sus.


Evaluarea compozitiei cere mai multa putere de interpretare decat evaluarea calitatii tehnice. Oamenii au reactii diferite fata de anumite subiecte, puncte de vedere, echilibru, cadraj, linii, format, lumina, contrast, fundal etc. Un alt aspect in evaluare, foarte subiectiv, este legat chiar de titlul fotografiei si cat de bine se potriveste subiectul cu categoria la care e incadrata fotografia. Foarte multi dintre noi suntem pusi in situatia de a evalua poze cu subiecte care ne repugna sau subiecte de care suntem atrasi in mod special. Este indicat sa judecam calitata si compozitia unei fotografii incercand sa facem abstractie de ceea ce simtim despre subiectul respectiv.


Tactul si sinceritatea sunt doua elemente forte pentru cel care critica o fotografie. Trebuie tact pentru a convinge un autor unde si cum a gresit.. Trebuie sinceritate pentru ca mesajele sa fie primite corect si folositor (atat pentru fotograf cat si pentru cei care vizualizeaza). Aceste doua calitati sunt esentiale in judecarea constructiva a unei fotografii publicata de un autor.


Ca fotograf care expune imagini pe internet sau chiar si in general (destinate criticii), trebuie sa va asteptati sa primiti si feedback negativ. Fiti pregatit sa acceptati asta. Primiti ambele tipuri decomentarii (pozitive si negative) si priviti fotografia dvs. cu un ochi acum informat. Incercati sa profitati de acest rezultat in viitoarele lucrari. Daca primiti critici la adresa unor conceptii despre fotografie care sunt esentiale pentru dvs. puteti desigur alege sa mergeti inainte, in felul dvs.

Niciun comentariu: